Bouwen aan gezinsvriendelijke steden
Verslag van het seminar 'Growing up Together!'
Op 9 september vond het seminar ‘Growing up Together!’ plaats. Ankita Chachra van medeorganisator en partner Bernard van Leer Foundation reflecteert op de geleerde lessen en mogelijke stappen om meer gezinsvriendelijke steden te bouwen. Kijk hier hele seminar terug.
Wat is het Urban95-programma van de Bernard van Leer Foundation?
De Bernard van Leer Foundation is een onafhankelijke internationale stichting gevestigd in Nederland. Wij vinden dat elk kind een goede start in het leven moet krijgen, daarom richten wij ons op de vroege kinderjaren. De eerste vijf jaar van ons leven zijn een grote kans en interventies in deze periode kunnen een levenslange impact hebben. Meer dan 250 miljoen kinderen in de wereld krijgen niet genoeg kansen en zorg die ze nodig hebben om hun potentieel te bereiken. Steden bieden kansen en omgevingen waar kinderen kunnen gedijen, en ons Urban95-programma richt zich op het perspectief van baby’s en peuters in stadsplanning, ontwerp en het beheer van steden.
Wat vond je interessant aan het seminar?
Wat geweldig was, is dat we zijn begonnen met waarden: empathie, samenwerking, peer-to-peer en collectieve manieren om dingen samen te doen. Een op waarden gebaseerde benadering is een nieuwe manier om onze huidige afwegingen in twijfel te trekken. Wat waarderen we als samenleving als we een gemeenschap bouwen? Gaat het altijd alleen om betaalbaarheid of houden we rekening met een groter beeld van de maatschappelijke uitkomsten of sociale verbanden? Vanuit mijn eigen ontwerpachtergrond was ik ook geïnteresseerd in de ontwerpvraagstukken die naar voren kwamen. Hoe kies je bijvoorbeeld materialen, hoe doorbreek je de schaal van het gebouw? Vanuit educatief oogpunt is het interessant om te zien hoe we al op jonge leeftijd kennis kunnen delen en kinderen empathie kunnen bijbrengen. Het is belangrijk om al deze perspectieven bij elkaar te brengen. Ik denk dat we elkaar tijdens het seminar hebben verrijkt, en dat is ook hoe we meer levendige buurten moeten bouwen.
Hoe kunnen we meer gezinsvriendelijke steden bouwen?
Een belangrijk aspect is flexibiliteit in het plannen van een wijk. Jannie Vinke en Wicher Mol wezen erop dat het gezin moet kunnen veranderen naarmate kinderen ouder worden. Het is niet statisch. Na verloop van tijd worden kinderen ouder, zullen ze dan nog gebruikmaken van de schommels? Het dynamisch en flexibel maken van buurten is belangrijk om bewoners van verschillende leeftijden en behoeftes tegemoet te komen. Dit vraagt om een bewuste afweging hoe een wijk gemixt kan worden, om ervoor te zorgen dat een buurt iets biedt voor elke fase van het leven. Een ander belangrijk aspect is het interdisciplinaire proces dat we nodig hebben om deze flexibele ruimte te creëren. We moeten verschillende perspectieven op stedelijke ontwikkeling meenemen: financieel, maar vooral ook vanuit duurzaamheids- en maatschappelijk perspectief. Ten slotte zou ik zeggen dat denken vanuit het perspectief van 95 cm – de lengte van een gezonde 3-jarige – een goed begin kan zijn, omdat steden die werken voor jonge kinderen, werken voor alle anderen.