Geworteld Wonen in Rijswijk

Een terugblik op de excursie

Excursie Geworteld Wonen 2021

Op een prachtige nazomerdag vond de excursie naar Geworteld Wonen, of de Warmoestuin zoals de bewoners het project noemen, in Rijswijk plaats. Op de plek van het voormalige klooster en buitenplaats Sion, te midden van een klassiek opgezette buitenwijk, is Geworteld Wonen ontstaan. Hier wonen 50 huishoudens in rijwoningen, schuurwoningen en appartementen in een hoofdhuis, middenin een grote moestuin die door henzelf onderhouden wordt.

Bewoners Joppe en Arjan tonen trots de grote gemeenschappelijke tuin en hun eigen woning.

Joppe, die met haar gezin in een van de rijwoningen woont, legt uit hoe de bewoners zelf konden meedenken over de indeling en vorm van de woning. Arnold Homan, de architect, hield op locatie spreekuur waarbij de toekomstige bewoners hun wensen samen met hem konden op papier konden zetten. Ook in de tuin is alles door de bewoners bepaald en zelfs door de bewoners zelf gemaakt; een aantal kassen, paden en een amfitheater zijn slechts een paar voorbeelden.

Arjan leidt ons rond in zijn penthouse, waar we op het dakterras met de ondergaande zon vergezichten naar de Maasvlakte kunnen zien. Een bijzondere combinatie van wonen in een appartement en tóch nog een tuin hebben, waar hij zijn tuinierskennis kan inzetten. Zoals Arjan zegt: het beste van twee werelden.

Wilt u ook mee op excursie?

Schrijf u snel in voor de andere excursies die Inbo organiseert: