Project Together! × JVB Expo

Een interview met Hanna Rudner

Steeds meer architecten zijn geïnteresseerd in de ontwerpuitdagingen van alternatieve woonvormen, zoals collaboratief wonen. Sommige studenten van de faculteit Bouwkunde bij de TU Delft wijden er hun afstudeerprojecten en vrije tijd aan. Zoals Hanna Rudner, die een tentoonstelling organiseert in haar eigen collectieve studentencomplex. De tentoonstelling representeert de manier waarop de studenten samenwonen en hoe ontwerp zelforganisatie kan versterken. Marije Peute en Valerie Heesakkers hebben Hanna geïnterviewd als onderdeel van Project Together! – een overkoepelend programma georganiseerd door de TU Delft en andere partners betrokken bij collaboratief wonen.

Onderstaande video over Hanna’s project is onlangs geproduceerd. Het interview gaat verder onder de video.

Kan je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben geboren in Polen, toen ik 14 jaar oud was ben ik naar het Verenigd Koninkrijk verhuisd. In Cambridge heb ik architectuur gestudeerd, wat een erg traditionele universiteit is. De TU Delft is heel anders, veel meer gericht op ondernemen en minder theoretisch. De studenten worden in Delft nauw betrokken met de praktijk van architectuur. Ik ben nu druk bezig met afstuderen, in de studio Explore Lab. Hier heb ik veel vrijheid gekregen, waardoor ik de ruimte kreeg om een tentoonstelling te organiseren.”

In juli organiseer je een tentoonstelling in jouw eigen collectieve gebouw. Waarom ben je dit initiatief gestart?

“Ik denk al lang na over de rol van de architect in woningbouw processen. Sommige vrienden van mij – in Londen – raakten gedesillusioneerd toen ze als architecten bij bureau’s gingen werken, omdat het zo anders was dan wat ze hadden geleerd. Docenten geven studenten de indruk dat we als architecten alleen eigenaarschap dragen voor ontwerp, maar ik heb juist geleerd dat veel meer mensen bijdragen aan het ontwerp. Dus ben ik dichtbij huis begonnen om hier meer over te leren, namelijk bij het studentencomplex waar ik zelf woon: de Krakeelhof aan Jacoba van Beierenlaan. Ik heb allerlei stakeholders geïnterviewd, van bewoners tot de woningbouwcorporatie en de Gemeente. Ik heb geobserveerd hoe studenten leren samen leven, en de creatieve dingen die ze bedenken om het te laten functioneren. Zo ben ik geïnteresseerd geraakt in collaboratief wonen, wat leidde tot de tentoonstelling die al deze verschillende perspectieven samenbrengt.”

Dus hoe zie jij de rol van de architect in collaboratief wonen?

“Zoveel verschillende stemmen kunnen bijdragen aan de bebouwde omgeving, zowel invloedrijke stakeholders als bewoners en gebruikers. Er is nog te weinig aandacht voor het bewoners’ perspectief op ontwerp, ze worden onvoldoende gezien. De tentoonstelling laat de waarde zien van dit perspectief, door de architectonische analyses die we representeren. Ik zie de rol van de architect minder als ‘ik wil een mooi gebouw maken’ maar veel meer als ‘wat ligt er eigenlijk al, en hoe kunnen we het bestaande verbeteren en versterken’. Op die manier wordt een architect een soort mediator. De tentoonstelling laat zien hoe belangrijk het is om verschillende perspectieven van woningbouw te begrijpen. Maar het brengt ook verschillende partijen samen die betrokken zijn bij woningbouw, omdat de tentoonstelling ontmoetingen, evenementen en gesprekken faciliteert.”

Waar gaat de JVB Expo over?

“De tentoonstelling bestaat uit twee onderdelen: fotografie en architectuur. De fotografie van huidige en vorige bewoners is ingedeeld in drie thema’s: “not as intended” (hoe bewoners creatief gebruik maken van het gebouw om het naar eigen hand te vormen), “mengelmoes” (de grote diversiteit aan activiteiten: yoga, borrelen, sport, studeren, muziek, handvaardigheid) en “commons/commoning” (zelf-organisatie van gedeelde ruimtes). Via een qr-code kunnen bezoekers luisteren naar spraakberichten die het verhaal achter verschillende foto’s uitleggen.”

Het tweede deel toont de resultaten van een internationale teken competitie, waar deelnemers voorzien werden van 3D-modellen, AutoCAD-tekeningen, foto’s, tiktok accounts en academische artikelen, en zij werden gevraagd om een analytische tekening te maken van het bestaande gebouw. Een Argentijnse architectuur student toont bijvoorbeeld een studie van een JVN trap, die door studenten gebruikt wordt voor veel meer activiteiten dan alleen circulatie: BBQ’en, DJ’en, meubels bouwen of zonnebaden in opblaasbare zwembaden. Het maakt inzichtelijk hoe in co-living projecten de circulatieruimten extra betekenis krijgen in het ondersteunen van gezamenlijke activiteiten. Dit soort kennis kan toepasbaar zijn in het ontwerpen van co-living projecten voor andere leeftijdsgroepen en andere samenstellingen.

210618 Insta Posts
De jury in beraad over de tekeningencompetitie. v.l.n.r. Darinka Czischke, Maarten Slof, Hanna Rudner

Je hebt ook een inzending gestuurd voor de BK Expo die Project Together! organiseert in oktober, die plaatsvindt in de TU Delft zelf. Wat ga jij bijdragen in de expo?

“We gaan waarschijnlijk de tentoonstelling filmen tijdens openingstijden, dus ik hoop deze video te tonen tijdens de BK Expo. Daarnaast we werken ook aan een boek met alle inzendingen voor onze tentoonstelling, dus het zou ook mooi zijn om dat boek tentoon te stellen.”

Naast de expo organiseert Project Together! een programma in september en oktober over de toekomst van collaboratief wonen. Wat zou jij graag willen leren?

“Omdat ik nog nieuw ben in dit onderwerp zou ik graag andere personen willen ontmoeten die betrokken zijn bij dit onderwerp. Ik zou graag meer willen leren van anderen door mee te doen aan paneldiscussies bijvoorbeeld, of door experts uit het vakgebied te ontmoeten.”

Dit nieuwsitem is een samenwerking tussen JVB Expo en Project Together! JVB Expo kan bezocht worden van 5 juli tot en met 30 juli. Zie voor meer informatie: jvb-expo.com. Project Together! organiseert verschillende activiteiten, zoals workshops, talkshows en een tentoonstelling in september en oktober. Zie het programma voor meer informatie.