BK Talks: Why Together!? Rethinking living environments through collaboration

De voertaal van deze sessie is Engels.

Collaboratieve woonvormen zijn booming! Ze zijn een aantrekkelijk alternatief voor de huur- en koopsector, waar door schaarste een beperkte voorraad betaalbare woningen te vinden is. Daarnaast kunnen deze collaboratieve woonvormen een creatieve oplossing vormen voor de grote bouwopgave: door meer ruimte te delen, kan de bebouwde omgeving efficiënter gebruikt worden. Ook kunnen collectieve woonvormen voor meer gevoel van gemeenschap zorgen in steden waar juist eenzaamheid groeit. De BK Talks brengen diepgang in dit actuele debat.

Why Together!?

Hedendaagse problematiek zoals klimaatverandering en toenemende ongelijkheid raakt steden wereldwijd. In Europa wordt huisvesting steeds minder betaalbaar, vergrijst de samenleving en neemt eenzaamheid toe. Tegelijkertijd worden steden innovatiever. De herwaardering van collaboratieve woonvormen is hier een goed voorbeeld van. Door samen te werken, nemen bewoners in toenemende mate vaker zelf initiatief om woningen te organiseren, ontwerpen en realiseren. Om deze woonvorm breder toegankelijk te maken, moeten de onderliggende economische en politieke structuren hervormd worden. In plaats van het winstoogmerk dat als drijfveer dient voor actuele stedelijke ontwikkeling, is hiervoor nodig om te erkennen dat we alleen samen een gemeenschap kunnen bouwen. In contrast met het huidige neoliberale economische model, biedt een collaboratief model de kans om macht en middelen eerlijk te verdelen.

Wat betekent dit voor de manier waarop we woningen, buurten en steden ontwerpen, financieren, bouwen en managen? Tijdens deze sessie verkennen we de complexiteit en multidimensionaliteit van een paradigmashift door experts op het gebied van economie, sociologie, geschiedenis en architectuur bij elkaar te brengen.

De BK Talks worden live uitgezonden vanuit de Oranje Zaal, en zijn te volgen via het YouTube-kanaal van de TU Delft.

Meer over de Public Programs van de Faculteit Bouwkunde


Moderator

Marina Otero Verzier is directeur onderzoek bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam – voor architectuur, ontwerp, digitale cultuur en Nederlands nationale archief architectuur en planologie. Ze heeft verder meerdere exposities gecureerd, meegewerkt aan publicaties en is actief binnen onderwijs voor ontwerp.


Sprekers

Prof. Tine De Moor heeft een PhD in geschiedenis behaald aan de Universiteit van Gent (2003). Sinds 2021 is ze hoogleraar bij het programma Social Enterprise & Institutions for Collective Action aan de Rotterdam School of Management. Haar onderzoeksinteresse is in burgercollectieven, een vorm van collectieve actie die nodig lijkt te zijn om de sociale consequenties van de vrijemarktwerking te ondervangen.


Josh Ryan-Collins is directeur Finance and Macroeconomics aan het Institute for Innovation and Public Purpose van University College London. Zijn onderzoeksinteresses zijn geld en bankieren, duurzaam financieren en grond als vastgoed. Hij is auteur van drie boeken: Where Does Money Come From? (2011), Rethinking the Economics of Land and Housing (2017) en Why Can’t you Afford a Home (2018).


Ilka Ruby is gevestigd in Berlijn als architect, auteur en uitgever in architectuur en urbanisme. Ze is co-founder van Ruby Press, een uitgeverij met focus op architectuur en de stad. Als curator is ze bij veel exposities betrokken geweest in heel Europa, waaronder de reizende Vitra Design Museum-expo Together! The New Architecture of the Collective.


Dr. Darinka Czischke is projectleider van Project Together! Ze heeft een interdisciplinaire achtergrond in onderzoek, educatie en consultancy. Sinds ze als associate professor werkzaam is bij de TU Delft, richt ze zich op onderzoek naar nieuwe, collaboratieve woonvormen en sociale duurzaamheid in de stad.

Map for

BK Talks: Why Together!? Rethinking living environments through collaboration

Wat betekent de herwaardering van collaboratieve woonvormen voor de manier waarop we woningen, buurten en steden ontwerpen, financieren, bouwen en managen? Tijdens deze sessie verkennen we de complexiteit en multidimensionaliteit van een paradigmashift door experts op het gebied van economie, sociologie, geschiedenis en architectuur bij elkaar te brengen. Lees meer