Growing up Together!

Tijdens dit seminar wordt Engels en Nederlands gesproken.

Gezinnen zijn een belangrijke schakel in het stedelijk weefsel. Kinderen maken verbinding mogelijk tussen buren, en geven een gevoel van gemeenschap, veiligheid en speelsheid aan publieke ruimte. Jonge gezinnen willen graag in de stad blijven wonen, maar kunnen er geen (betaalbare) woning meer vinden. Daardoor verhuizen gezinnen steeds vaker weer naar buiten de stad. Politici maken zich zorgen om deze beweging, omdat zij gezinnen als cruciaal onderdeel van de leefbare en diverse stad zien. Collaboratieve woonvormen en collaboratieve manieren van stad maken kunnen een belangrijke rol spelen in de stad aantrekkelijk en bewoonbaar houden voor gezinnen. In tegenstelling tot de huidige benadering van woningen, met winstoogmerk. Collaboratieve woonvormen kunnen zowel betaalbare woningen bieden, maar ook een gevoel van gemeenschap waar jonge ouders vaak naar op zoek zijn.

Samen met de Bernard van Leer Foundation wordt dit seminar georganiseerd, om het debat omtrent gezinnen in de stad vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Ontwerpers, beleidsmakers en ontwikkelaars zitten om tafel om samen het debat verder te brengen, aan de hand van een succesvol project in Delft. Met als doel om concrete voorstellen te ontwikkelen die voor een inclusieve en gezinsvriendelijke stad kunnen zorgen.

Voor wie?

Jonge ouders, initiatiefnemers collaboratieve woongroepen, professionals in de stedelijke ontwikkelingswereld (politici, beleidsmakers, architecten, openbare ruimte ontwerpers, ontwikkelaars, corporaties)


Moderators

Gerard van Bortel werkt als universitair docent Housing Management aan de TU Delft, Faculteit Bouwkunde, Afdeling Management in the Built Environment (MBE). Betaalbaar wonen is zijn passie. Voorheen was Gerard werkzaam als adviseur bij RIFO Research en Advies te Amsterdam en als beleidsadviseur en manager bij woningcorporaties in het oosten en noorden van Nederland.


Dr. Darinka Czischke is projectleider van Project Together! Ze heeft een interdisciplinaire achtergrond in onderzoek, educatie en consultancy. Sinds ze als associate professor werkzaam is bij de TU Delft, richt ze zich op onderzoek naar nieuwe, collaboratieve woonvormen en sociale duurzaamheid in de stad.


Sprekers

Ankita Chachra is als Knowledge for Policy Director bij de Bernard van Leer Foundation verantwoordelijk voor het vergaren, cureren en verspreiden van kennis over vroege kindertijd. Hiermee wil ze bijdragen aan duurzame steden die kinderen gelijke kansen bieden om zich te ontwikkelen. Ankita heeft een achtergrond in architectuur en ontwerp.


Dr. Miroslava Silva heeft een PhD behaald in Educatieve Technologie. Ze heeft in de afgelopen 20 jaar ervaring opgedaan als docent, consultant en coach. Als specialist in educatieve technologie werkt ze graag met kinderen, die van nature creatief en onderzoekend zijn.Wicher Mol is ontwikkelingsmanager bij de ontwikkelaar BPD, en betrokken partner bij het project The Family in Delft.

Jannie Vinke is architect en partner bij ANA Architects. Zij is de drijvende kracht geweest achter het ontwerp van The Family in Delft.

Ruud de Graaf werkt bij de gemeente Delft als programmamanager. Hij is betrokken geweest bij de stedenbouwkundige ontwikkeling van Nieuw Delft en heeft daarmee de gemeente vertegenwoordigd bij de ontwikkeling van het woonproject The Family.

Map for

Growing up Together!

Gezinnen zijn een cruciaal onderdeel van de leefbare en diverse stad, maar kunnen daar geen (betaalbare) woning meer vinden en verhuizen daardoor steeds vaker weer naar buiten de stad. Collaboratieve woonvormen kunnen de stad aantrekkelijk en bewoonbaar houden voor gezinnen. Dit seminar benadert het debat omtrent gezinnen in de stad vanuit verschillende perspectieven. Lees meer

9:00-9:15 Inleiding (ENGELS)

- Welkom (Darinka Czischke, projectleider Project Together!)
- Het programma Urban 95 van BVLF (Ankita Chachra, Bernard van Leer Foundation)

9:15-10:00 Perspectieven op Growing up Together! (ENGELS)

- Voorlopige trends – video (Pauline Schijf)
- Collaboratieve leefomgevingen en gezinnen (Darinka Czischke)
- Ontwerp onderwijs voor de gezinnen van de toekomst (Miroslava Silva)

10:00-10:15 Q&A met (online) publiek (ENGELS/NEDERLANDS)
10:15-10:30 Pauze
10:30-11:30 Samenwerken voor meer gezinsvriendelijk wonen: The Family in Delft (NEDERLANDS)

- Het project ‘The Family’ en zijn positie binnen het beleid en de programma’s binnen de gemeente Delft (Ruud de Graaf, gemeente Delft)
- Het perspectief van de ontwikkelaars (Wicher Mol, BPD)
- Het perspectief van de architecten (Jannie Vinke, ANA Architecten)

11:30-12:00 Paneldiscussie (ENGELS/NEDERLANDS)

Voorzitters: Darinka Czischke en Gerard van Bortel

12:00-12:15 Q&A met online publiek (ENGELS/NEDERLANDS)
12:15-12:30 Afsluiting (ENGELS)

Ankita Chachra (Bernard van Leer Foundation)